Как определить ГИ продукта из нескольких компонентов с разным ГИ?
Question
I have a question regarding how to determine GI of the food, which I am cooking myself, for example bread with the following ingrediens:
160 gr. buckweet flour with GI 40, which is 12% of total bread weight, giving 4,8 GI to the entire bread (40*12%)
160 gr. wholewheet flour with GI 45, which is 12% of total bread weight, giving 5,4 GI to the entire bread (45*12%)
80 gr. wholerye flour with GI 45, which is 6% of total bread weight, giving 2,7 GI to the entire bread (45*6%)
80 gr. chick-peaflour with GI 35, which is 6% of total bread weight, giving 2,1 GI to the entire bread (35*6%)
80 gr. flax seed flour with GI 35, which is 6% of total bread weight, giving 2,1 GI to the entire bread (35*6%)
30 gr. wheet bran with GI 15, which is 2,3% of total bread weight, giving 0,3 GI to the entire bread (15*2,3%)
700 gr. kefir/sour milk with GI 30, which is 52,6% of total bread weight, giving 15,8 GI to the entire bread (30*52,6%)
20 gr. salt, no GI
20 gr. baking soda, no GI
Total bread weight is 1.330 with calculated GI of 33,3. Is it correct to make a calculation this way?
Answer
No it is completely wrong. Even if the flour represents only 12% of the total bread, the GI remains the same as the one of the flour.
Вопрос
У меня вопрос по определению ГИ продукта, который я готовлю сама, например хлеба из следующих ингридиентов:
160 гр. гречневой муки с ГИ 40, составляющей 12% общего веса хлеба, что дает 4,8 ГИ хлебу (40*12%)
160 гр. ц/з пшеничной муки с ГИ 45, составляющей 12% общего веса хлеба, что дает 5,4 ГИ хлебу (45*12%)
80 гр. ц/з ржаной муки с ГИ 45, составляющей 6% общего веса хлеба, что дает 2,7 ГИ хлебу (45*6%)
80 гр. нутовой муки с ГИ 35, составляющей 6% общего веса хлеба, что дает 2,1 ГИ хлебу (35*6%)
80 гр. льняной муки с ГИ 35, составляющей 6% общего веса хлеба, что дает 2,1 ГИ хлебу (35*6%)
30 гр. пшеничных отрубей с ГИ 15, составляющей 2,3% общего веса хлеба, что дает 0,3 ГИ хлебу (15*2,3%)
700 гр. кефира (простокваши) с ГИ 30, составляющей 52,6% общего веса хлеба, что дает 15,8 ГИ хлебу (30*52,6%)
20 гр. соли, нет ГИ
20 гр. соды, нет ГИ
Общий вес хлеба 1.330 с подсчитанным ГИ 33,3. Правильно производить расчет таким образом?
Ответ
Нет, это совершенно неправильно. Даже если мука составяет 12% от общего веса хлеба, ГИ остается таким же как и у муки.
Примечание: задала уточняющий вопрос про влияние компонентов с высоким/средним ГИ на общий ГИ блюда.
Социальные закладки